Vanliga frågor

Här svarar vi på de vanligaste frågorna gällande att sälja vinylskivor. Kontakt oss gärna om du inte hittar svaret här. 

illustration vinylsamlare
Hur vet jag värdet på min vinylskiva?

En del vinylskivor är väldigt eftersökta medan andra är näst intill osäljbara. Skicket på såväl skiva som omslag spelar också in när man ska sälja vinylskivor. Ytterligare en faktor som kan spela in är vilken utgåvan, Vanligtvis så är det land där inspelningen skedde eller artistens ursprungsland den mest eftertraktade versionen av en skiva då det kommer till utgivningsland, skick, upplaga, pressning, utgivningsdatum, skivbolag, efterfrågan, trender och utbud.

Vilka köper vinylskivor?

Nu på senare år så har det blivit allt mer populärt att samla på vinyl. De vinylskivor man ägt under åren skänkt stor glädje kan man komma till en punkt då det blir dags att släppa taget om skivorna. Det kanske är dags att någon annan får glädje av plattorna?

Finns det värde även i CD-skivor?

Nu på senare år så har det blivit allt mer populärt att samla på vinyl men det finns fortfarande en marknad för CD även om den idag är begränsad.

Hur mycket betalar ni för en vinylskiva?

Det är väldigt olika beroende på vilken skiva det rör sig om och vilket skick den är i. Vad det är för pressning har också betydelse. Många vinylskivor kan vara mycket värdefulla medan andra är osäljbara. För att kunna göra en korrekt värdering behöver vi titta på dina skivor på plats. Strävar alltid efter att bägge parter blir nöjda.

Vilka skivor betingar ett högre värde?

Den frågan är det svårt att de ett enkelt och generellt svar på, men ofta handlar det om skivor utgivna på 50-70 talet som inte sålde särskilt bra när det begav sig eller gavs ut i väldigt små upplagor. Det finns många värdefulla LP från denna tid men även från senare perioder inom de flesta genrer: klassiskt, jazz, rock, reggae, elektroniskt, etc. LP-skovor från 1992-1995 kan också vara värdefulla då dessa ofta gavs ut i små upplagor efter CD-skivans genomslag. Skicket har också en stor betydelse för LP-skivans värde.

Finns det skivor ni inte köper?

Skivor av dåligt skick är inte intressant. Vissa genres så som exempelvis dansband och trad jazz betingar inga större värden på andrahandsmarknaden och är därför av mindre intresse.

Varför ska jag sälja till en handlare och inte lägga ut själv på nätet?

Det är ett tidskrävande jobb att lägga ut själv till försäljning och det krävs kunskaper för att veta vad det är man säljer: vilken utgåva det handlar om, hur skicket ska värderas, etc. Säljer du själv måste du dessutom ordna med stadig paketering och frakt för varje skiva och ta emot eventuella synpunkter och klagomål från köparna. Det är svårt att få ut lika mycket som erfarna butiker eller säljare på nätet om man säljer som privatperson, vilket gör att intäkterna troligen inte kommer bli så väldigt mycket större jämfört med om man sålt till en erfaren och seriös handlare.

Kontakta oss